این کتاب در اصل برگزیدهای از متون منتشر شده در سایت «مدرسهی زندگی» آلن دو باتن است که پس از ترجمه به قالب کتاب درآمده است و از ابتدا و به زبان انگلیسی چنین کتابی منتشر نشده است.
به عنوان نمونه، «دیوانگی عاقلانه» مشخصا دربارهی نابخردیهایی است که به طرز سیستماتیک از هر انسانی سر میزند و خود آن فرد نیز علیرغم آگاهی از آنها همچنان دربارهی مدیریت وضعیتهای مربوطه دچار سردرگمی است. نویسنده در این نوشتار، اولا جا را برای پذیرش این بیخردیها باز میکند و ثانیا طریقی غیرکمالگرایانه برای بهبود رفتارها ارائه میکند. یا در «چگونه دیپلماتیک رفتار کنیم؟» فضیلتها و رویکردهایی که یک دیپلمات طراز آنها را داراست برمیشمارد و نشان میدهد که منش دیپلماتیک فقط محدود به دیپلماسی نیست و رویکردی عاقلانه برای شناخت نیاز انسانها و درست توجه کردن به آنهاست. صد البته آنچه که از مطالعهی هربخش درمییابید به یک اندازه راضیکننده نیست اما کل کتاب در مجموع، گنجینهای ارزشمند برای خودسازی و استکمال نفس است.
شاید بسیاری از افرادی که مطالعاتی در زمینه فلسفه اخلاق داشته اند با «اخلاق فضیلتگرا» آشنایی داشته باشند. زمینهای فلسفی که ریشه در اندیشههای افلاطون و ارسطو دارد و تا اکنون نیز ادامه یافته و در دهه 60 میلادی هم پس از مدتها مهجور بودن مجددا مورد توجه واقع شد. اما باید پذیرفت که سنت ارسطویی ممکن است توسط انسان معاصر امروز به راحتی فهمیده نشود و نیازمند آموزش و پژوهش جدی فلسفی باشد. کتاب «فضیلتهای اجتماعی» که ترجمهی مجموعهای از مقالات منتشر شده در سایت مدرسهی دوباتن است درصدد است تا عبارات «فضیلت» و «فضیلتمند» را به ادبیات اخلاقی دورهی معاصر بازگرداند و کاربرد این مفاهیم کهن را در زمینههای امروزی و مسائل مبتلا به انسانهای قرن بیست و یکمی به طریقی ملموس به نمایش بگذارد. این کتاب شامل 36 جستار نسبتا کوتاه است که عنوانشان خواننده را به ورود به متن تشویق میکند و در غالب اوقات او را از درک نکتهای نغز در باب رفتارهای اجتماعی روزمره بی نصیب نمیگذارد.