به نام خدا
کتاب "ارغوان در گنجینه ی شعر فارسی"
به چاپ دوم رسید.
چاپ جدید این کتاب شامل: 826 صفحه می باشد.
در این کتاب تعداد 2864 بیت شعر از 651 شاعر فارسی زبان
گردآوری شده، که در همه این ابیات واژه "ارغوان" بکار رفته است.
برای گردآوری این مجموعه
611 دیوان شعر و تذکره و دیگر منابع استفاده شده است؛
که مجموع صفحات این منابع، بیش از 311 هزار صفحه می باشد.
اطلاعات بیشتر در شبکه های اجتماعی :
#ارغوان_درخت_عشق
به نام خدا
"ارغوان در گنجینه ی شعر فارسی" در اسفند ماه 1402 به چاپ رسید.
این کتاب شامل 2735 بیت شعر از 637 شاعر فارسی زبان است؛ که واژه ی "ارغوان" در این ابیات بکار رفته است.
مولف این کتاب (محمد حبیب اللهی نجف آبادی) پیشتر نیز دو کتاب : درخت عشق (1398) و ارغوان و لغت نامه ی دهخدا (1400) را با موضوع ارغوان، در انتشارات مهر زهرا(س) به چاپ رسانده است.
ارغوان یکی از گل هایی است که در طول تاریخ ادبیات فارسی، نظر بسیاری از شاعران و باریک اندیشان را به خویش مشغول ساخته است. شاعران با بکار گیری ظرافت های شعری و صنایع ادبی ، ارغوان را برای توصیف صفات و جمال محبوب، با شعر خویش آمیخته اند. رخساره ی معشوق را با گل ارغوان هم ردیف کرده؛ تشبیه و تحمید و تسبیح و تمجید را با ارغوان معنی داده و رنگ و رو بخشیده اند.
در گستره ی جغرافیایی زبان فارسی، شعرایی چون اقبال لاهوری؛ در شبه قاره هند، و نعیم فراشری آلبانی تبار؛ در اروپای شرقی, ارغوان را در شعر خویش منظوم کرده اند.
از شعرای متقدم
فرخی و نظامی و سعدی و حافظ کسائی و مولوی و رودکی و صائب
جامی و داعی و سعدی و عارف صباحی و فردوسی و قاآنی و عاشق...
و از شعرای معاصر
الهی و آیتی و اعتصامی و بهار سامانی و همایی و فروغی و شهریار
و در شعر نو
ابتهاج و کدکنی و لاهوتی و خلیلی شاملو و مشیری و لطیفی و مشفقی
همه و همه از قرن ها و سالها پیش، ارغوان را در لابلای اشعار خویش، برای ما به یادگار فرستاده اند.
و چه پرشور است سفر به دل تاریخ، و آشنایی با شعر و ادب و فرهنگ ایران زمین, وقتی با همراهی ارغوان باشد.
درخت ارغوان، همچون گیاهان دیگر در فصل زایش طبیعت (بهاران) و پیش از پیدایش برگها، با گلهای ارغوانی خود، زیبایی خاصی به طبیعت می بخشد. این گیاه زیبا و ارزشمند در مناطق مختلف دنیا چون حوزه مدیترانه، ایران، چین، کانادا و... می روید.
امروزه نیز در فضای سبز شهری نیز، استفاده از این گیاه با برگ های قلب شکل، کاربرد ویژه ای پیدا نموده است.
نام های متنوع گیاه ارغوان، همچون درخت عشق(love tree)، درخت یهودا (judas tree)، غنچه قرمز(redbud)، به نوعی بیانگر جایگاه این گیاه در فرهنگ های مختلف دنیا می باشد.
به هر حال، در این نوشتار سعی بر آن شده است که از زوایای مختلف به گیاه ارغوان نگاه شود، که به طور خلاصه در زیر به آن اشاره می شود.
فصل اول به خصوصیات گیاهشناسی ارغوان می پردازد. نام علمی، محیط رشد، شرایط تکثیر و.... از موضوعاتی است که در این فصل به آن اشاره می شود.
فصل دوم واژه ارغوان را در فرهنگ و ادبیات ایران و دنیا بررسی می کند.
فصل سوم به عنوان مقدمه ای برای فصل چهارم، به موضوع سبد بافی اشاره دارد. موضوعاتی چون : کاربردها و پیشینه سبدبافی، محیط زیست و صنایع دستی، کسب درآمد و جذب توریسم، زنان و صنایع دستی و انواع گیاهان های مورد استفاده در سبد بافی در این فصل بررسی می شود.
در فصل چهارم به صورت اختصاصی به بافت سبد با ساقه های گیاه ارغوان (ترکه بافی یا ارغوان بافی) پرداخته شده است. سبک های مختلف ارغوان بافی در ایران و سبک های نوین در این عرصه در این بخش معرفی می شود.
فصل پنجم با عنوان "رنگ شناسی رنگ ارغوانی" به بررسی رنگ ارغوانی از جنبه هایی چون : طول موج، روانشناسی، موقعیت در دسته بندی رنگها، کد رنگ در دنیای وب و جایگاه در فرهنگ های مختلف می پردازد.